Tips för relationer efter födseln

Aaaagh the  pain

Oavsett om vi är redo för det eller inte (och låt oss erkänna att de flesta av oss har lite erfarenhet av verkligheten) är ankomsten av ett barn en stor chock. Mitt i allt ståhej, gratulationer och höga stämning finns det mycket rädsla och oro som förblir outtalade.

 Tre är en folkmassa 

Först och främst är vad som var ett par numera en trio – och för många är tre en folkmassa! Medan paret kan ha haft möjlighet att spendera tid med och ta hand om varandra utan avbrott, kommer den nya besökaren verkligen att vara på toppen av rangordningen.  Bebisens krav på mat och komfort prioriteras högst och oftast blir pappas behov åsidosatta. Han är heller inte tillåtet att klaga och måste hålla sina klagomål till sig själv.

Tråkigt nog börjar  många kärleksaffärer runt om denna tid (för män). En affär utgör ett försök på att söka efter den förlorade beundran och omsorgen. Så upplever kvinnan ett svek som kommer att vara dubbelt så hårt eftersom hon känner sig mindre uppskattad av sin partner.

Vad kan ni göra?

Ni ska komma ihåg att det är viktigt att hitta något sätt att återskapa kontakten med varandra och att kunna uttrycka de mörkare aspekterna av att vara föräldrar.

Ta hänsyn till din partners problem. Om du tror att han känner sig utanför, förringa inte honom, men prata om det, tar tid att inse hur han känner sig.

Gör din partner mer involverad. Att arbeta som ett team när det är möjligt kommer att hjälpa din partner att känna sig mindre stressad och mer uppskattad.

Hyr en barnvakt och spendera tid med varandra åtminstone en gång i månaden, så ni minns glädjen av att vara tillsammans.

Sömnbrist + hormonella förändringar = oro

Mamma kan känna sig trött och de hormonella förändringana kan öka spänninge. De kan få henne att känna sig alienerad från sin partner, även illojal eftersom hon försöker att lugna ner den nya främlingen som är mindre än uppskattande.

Oron av att vara en ny förälder kan väcka besvikelse eller avslag. Det är ofta svårt att dela med sig av dessa känslor och avgrunden kan vidgas.

Vad kan ni göra?

Omförhandla er relation: vem som gör vad och när är nu ett föremål för mer tryck än någonsin tidigare.  För par som aldrig har satt sig att betrakta sina roller och förväntningar kan trycket vara skrämmande.

Ta det lugnt: förbittring kan eskalera och trötthet kan lägga på problemen. Ni kan säga eller göra saker som ni sedan kommer att ångra.

Här kommer några andra saker ni kan titta på, helst innan födseln: effekten av trötthet eller hälsobekymmer, förlusten av en lön, förändringen av status från arbetstagare utanför hemmet till förälder i hemmet samt förlusten av sexlust och tid för sex.

Det kan vara en fördel att redan innan födseln börja tänka på att få ett bättre sexliv, till exempel genom att köpa olika sexleksaker. Ni kan hitta en bra försäljare av sexleksaker här.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *