Giraffen Marius

shutterstock_157737404

Ni har kanske hört om historian om giraffen Marius. Den var ju överallt förra veckan, i alla möjliga medier som tidningar, tv, online press med mera. Men jag ska försöka att uppsummera det snabbt för att ha en introduktion. Den zoologiska trädgården i Köpenhamn tyckte att den unga giraffen Marius var olämplig för avel och därför blev han skjuten. Sedan dissekerades han till på köpet offentligt och matades till lejonen. Detta hände alltså trots erbjudanden om ett nytt hem från andra zoologiska trädgårdar. Och det som har skapat mest uppmärksamhet och oro är att giraffen dissekerades framför en stor grupp av barn.

Det fanns protester emot dissektionen, många bojkottade djurparken och begärde att den stängs. De tyckte nog att det var alltför grymt och betraktade handlingen som en kränkning av giraffens rättigheter. Bland de protesterande fanns det självklart representanter av olika organisationer som skyddar djur och deras rättigheter. Det är ganska intressant att Köpenhamns zoo tyckte att det var helt rätt att göra dissektionen medan andra människor tycker att det är brutalt och omänskligt särskilt när det görs framför barns ögon. Vem är det som har rätt? Vilken utgångspunkt är korrekt?

Enligt min uppfattning är döden en naturlig del av livet och även om det verkar grymt och kallt borde barn bli utsatta för verkligheten från en tidig ålder.  Jag måste erkänna att en dissektion inte är den mest trevliga upplevelsen men genom att iakttaga en sådan handling får barn nyttiga kunskaper om naturen och djur. Dessutom lär de sig mycket om saker som liv och död. Vad tycker ni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *